20.10.2023 r. – Dzień Kucharza

20 października społeczność kucharska świętuje Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni. Święto zainicjował w 2004 r. dr Billy Gallagher ówczesny lider Stowarzyszenia WACS (Szefów Kuchni). Przyświecał mu bardzo szczytny cel: to nie tylko szerzenie wiedzy o zawodzie Szefa Kuchni, ale i dzielenie się posiłkiem z potrzebującymi.

Kucharz- atrakcyjny zawód

Dzisiejszy dzień jest dobrą okazją, abyśmy sobie uświadomili, jak ważną rolę w społeczeństwie pełnią kucharze. Nie tylko zaspakajają nasz głód, przygotowują smaczne potrawy, lecz także troszczą się, aby nas właściwie odżywiać. Piękny to zawód, jednakże trudny. Aby osiągnąć dobre efekty kucharz musi mieć i powołanie, i talent kulinarny, i podchodzić do tego zajęcia z prawdziwa pasją.

Liczne programy kulinarne i ich sławni gospodarze, tacy jak Gordon Ramsay, James Olivier, Nigella Lawson czy Karol Okrasa zmienili nasze postrzeganie tej profesji. Kiedyś kucharz to był po prostu jeden z pospolitych zawodów, a sama praca często nie była doceniana. Dzisiaj na kucharza patrzymy jak na artystę, a nie jak na wyrobnika. Sławę zdobywają prawdziwi fachowcy, z bogatą wyobraźnią i pomysłowością, tworzący z potraw prawdziwe dzieła sztuki.

Dzięki mediom zawód kucharza zdecydowanie zyskał na znaczeniu. Kitel kucharski nosi się dzisiaj z dumą, toteż niejeden młody człowiek marzy, aby zrobić karierę w tej branży. Młodzi ludzie niejednokrotnie dzielą się przepisami lub chwalą się swoimi osiągnięciami kulinarnymi na portalach społecznościowych. Wielu też prezentuje swoje umiejętności, biorąc udział w konkursach lub programach kulinarnych, których jest bez liku. Masterchefy, top chefy, piekielne kuchnie, kuchenne rewolucje przyciągają zarówno zawodowców, jak i amatorów. 
Praca ta, chociaż wymaga dużej wiedzy i talentu, może być świetnym pomysłem na życie dla tych młodych ludzi, którzy lubią gotować i eksperymentować, są kreatywni, cierpliwi i wytrwali, mają zmysł artystyczny, poczucie elegancji, nie boją się ciężkiej pracy, nieustających wyzwań i ciągłego doskonalenia się. Życie kucharza nie musi być nudne i ograniczać się do przygotowania schabowego z kapustą czy lepienia pierogów. Wręcz przeciwnie, może okazać się wielką przygodą, gdy kulinarna pasja inspiruje do poszukiwania nowych smaków i tworzenia sztuki z potraw. Dobry kucharz, który stale się rozwija i szlifuje swój warsztat nie martwi się o swoją pracę. Z pewnością zawód kucharza ma dzisiaj przyszłość.

Autor: